Het beeld dat je krijgt bij aankomst op (en vertrek van) Texel is overwegend industrieel van karakter en daarmee bepaald niet representatief voor de kernwaarden van het eiland.
Het Texelse schaap is onlosmakelijk verbonden met de Texelse geschiedenis. Van oudsher staat Texel bekend als een 'schapeneiland'. Dus verdient het eiland een schapenmuseum: een museum voor 'Skeep en Lantskap'.
Het Lage Wegje is een historische weg dat aan de noordzijde van Den Hoorn kronkelend langs de keileemheuvel het Klif loopt. De weg is al op een topografische kaart van Kuyper uit 1868 aangegeven.
Den Hoorn ligt centraal tussen duingebieden en oude polders en kan prima als startpunt fungeren voor wandelpaden die je door het landschap, langs loodspunten en naar loodsbakens leiden.
Loodsbakens zijn bestaande uitzichtpunten die op plaatsen liggen die iets vertellen over de ontwikkeling van het landschap. Een van de belangrijkste loodsbaken is, al eeuwenlang, de kerk van Den Hoorn.
Neeltjesnol was vroeger een hoog duin, beeldbepalend en herkenbaar. Wat er nog over is van Neeltjesnol is onderdeel van een vroegere vloedhaak ten zuiden van Den Hoorn.
Het duingebied rond Den Hoorn, inclusief zandplaat de Hors, maakt deel uit van het Nationaal Park Duinen van Texel. Dit project heeft tot doel de strandopgangen beter in het landschap in te passen.
Toen in 2005 vanuit het Loodsproject een oproep werd gedaan om met goede projectideeën te komen, kwam dorpsgenoot Maarten 't Hart met een plan voor gevelmakelaars.
Het straatbeeld van de Knoppenbuurt in Den Hoorn wordt vooral bepaald door de drie zogenoemde 'loodsmanshuisjes' of 'loodshuisjes' die in de bocht van de Herenstraat staan.
De Naal is het dorpscentrum van Den Hoorn op het kruispunt van verschillende straten. In het dorpsontwikkelingsplan voor Den Hoorn uit 2006 is aangegeven dat opwaardering van de Naal wenselijk is.