CREATE ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

FORGOT YOUR PASSWORD?

*

Walvisvaardershuisje

 

EP-walvisvaardershuisje-texel-den-hoorn
EP-2-walvisvaardershuisje-texel-den-hoorn
EP-4-walvisvaardershuisjetexel-den-hoorn
EP-3-walvisvaardershuisje-texel-den-hoorn

 

De term 'loodsmanshuisje', die verwijst naar Hoornder loodsmannen die destijds de VOC-schepen van de Noordzee naar de Reede van Texel navigeerden, is voor deze drie huizen eigenlijk onjuist. Recent onderzoek van de Historische Vereniging Texel heeft aangetoond dat in de achttiende eeuw op deze plek geen loodsmannen maar commandeurs van de walvisvaart woonden.

Het meest authentieke commandeurshuisje vinden we op Herenstraat 49. Het rijke interieur dat de commandeurs Klaas Daalder en zijn schoonzoon Simon Walig in dit huisje hebben nagelaten, is grotendeels behouden gebleven. Met name de Harlinger tegeltjes en de schilderingen op het middenpaneel van de voorkamerdeur duiden op de grote welvaart van de bewoners. De walvisvaart was blijkbaar een zeer lucratieve bezigheid. Daarnaast maken de vier bedsteden (verdeeld over twee kamers), de opvallende en soms ongebruikelijke kleuren in verschillende ruimtes, plus tal van details in het houtwerk een bezoek aan dit bijzondere huisje meer dan waard.

Het Walvisvaardershuisje is opengesteld voor publiek. De openstelling is gericht op uitleg over de geschiedenis van het huisje, het interieur, de bewoners en, meer specifiek, de walvisvaart. Uitgangspunt is dat het huisje in bewoonde staat wordt opengesteld. Het gaat daarbij om de verhalen en de achtergronden bij het huisje, die de huidige bewoners graag voor publiek toegankelijk maken.

De primaire doelgroep is de cultuurhistorisch geïnteresseerde toerist en de Texelaars zelf. Het huisje is maar klein en vooral ook kwetsbaar dus het is niet geschikt voor grote groepen.

Het Walvisvaardershuisje was dringend aan renovatie toe. Het Loodsproject draagt bij aan deze renovatie en aan vervanging van installaties, alsmede aan het organiseren en promoten van de openstelling.

Hoe het er nu voorstaat met dit project leest u onder Stand van zaken.

TOP