CREATE ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

FORGOT YOUR PASSWORD?

*

Museum Skeep en Lantskap

 EP-schapenmuseum-texel-den-hoorn

In 2010 liepen er op Texel bijna 29.000 schapen en lammeren, en nergens in Nederland is de 'dichtheid' aan schapen zo hoog als op Texel. Vooral rond Den Hoorn wordt het landschap van oudsher gekenmerkt door schapen, schapenboeten en tuunwallen.

Het toeristische imago van Texel heeft vooral betrekking op strand, duinen, bos en zeehonden. En dat is geen evenwichtig beeld. Het Texelse schapenras, ontstaan op Texel, en het agrarisch landschap met z'n tuunwallen en schapenboeten, zijn minder bekend. Maar ze zijn van oudsher, evenals de stolpen, wel dé kenmerken van Texel. Het plan voor een openluchtmuseum voor schaap en landschap is erop gericht om juist deze kenmerken op de 'kaart' te zetten.

Hoofddoel van het project is om te komen tot een openluchtmuseum voor schaap en landschap, met een educatieve en recreatieve waarde, om zodoende de specifieke kenmerken van Texel beter op de kaart te zetten.

Naast informatie over de geschiedenis van het schaap zal dit museum zich richten op (inter)actieve zaken zoals schapen scheren, melken, kaas maken en kookworkshops.

Behalve aandacht voor het schaap is er ook aandacht voor het karakteristieke agrarische landschap.

Onder Stand van zaken leest u hoe het project er op dit moment voor staat.

TOP