CREATE ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

FORGOT YOUR PASSWORD?

*

Kernwaarden

Het zuidwesten van Texel heeft twee kernwaarden waarmee het zich nadrukkelijk onderscheidt van de rest van de Waddenregio:

cultuurhistorisch erfgoed en dynamisch landschap.

Cultuurhistorisch erfgoed

 EP-cultuurhistorische-erfgoed-texel-den-hoorn

 

Den Hoorn speelde in de 17de en begin 18de eeuw een belangrijke rol in het beloodsen van schepen. Omdat Den Hoorn dicht bij de beschutte inham van De Mok – het oude Spannjaardsgat – ligt, leende het zich zeer goed als 'loodsstation'. Loodsen uit Den Hoorn voeren in de 17de eeuw tot diep in het Kanaal, om (onder meer) rijk beladen Oost-Indiëvaarders op te halen en te begeleiden naar de Reede van Texel, nabij Oudeschild. Op het hoogtepunt woonden in Den Hoorn maar liefst honderd loodsen.

In de oude kern van Den Hoorn herinneren karakteristieke loodshuizen nog aan deze periode. Vooral de loodshuisjes in de Herenstraat zijn uit cultuurhistorisch oogpunt bijzonder. Deze huisjes zijn klein en van steen, vaak wit geverfd, met aan de voorzijde een donkergroen houten bovenschot, waarin een met witte lijn omgeven bovendeur, vaak met kleine ramen in het bovenste deel van de deur. De witte, soms geschulpte windveren zijn verfraaid met een zogenoemde makelaar op de top van het huis.

Het uitkijkpunt Loodsmansduin bij Den Hoorn verwijst naar de tijd dat vele loodsen vanuit het dorp actief waren en schepen hun diensten aanboden De opvallende witte kerktoren van Den Hoorn fungeerde en fungeert als baken voor de schepen op zee.

Na de totstandkoming van het Noord-Hollands Kanaal, in 1824, ging Den Hoorn als loodsdorp sterk achteruit. In 1826 woonden er nog 74 loodsen, in 1828 waren er hiervan al 34 vertrokken naar Den Helder. In de periode 1853-1856 werden de particuliere loodsdiensten opgeheven. Daardoor verviel de standplaats Den Hoorn. Verscheidene nog overgebleven loodsen verhuisden naar Den Helder, andere werden visser of boer.

 

TOP