CREATE ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

FORGOT YOUR PASSWORD?

*

Herfsttrek

 

EP-herfsttrek-kramsvogel-texel-den-hoornramsvogel-Ruige-Hoek-13-10-09
EP-herfsttrek-koperwiek-fitis-texel-den-hoorn

Ondertussen zijn er al heel wat zomervogels min of meer stiekem verdwenen: de spotvogels, de tuinfluiters, de gierzwaluwen, de zomertortels, de grutto's enzovoort, enzovoort. Soms komt er misschien nog een laat exemplaar uit het noorden voorbij, maar onze eigen broedvogels kunnen al hoog en breed in Afrika zitten.

Met de zwaluwen is het precies hetzelfde. Half september waren er nog veel, zowel boeren- als huiszwaluwen, maar in de derde week van de maand verdwenen er veel. En in de laatste week van de maand vertrok de hoofdmoot. Ik maakte op 1 oktober een fietstochtje rond Den Hoorn en zag er alleen nog 5 bij De Grie. Misschien zijn er hier en daar nog wel meer, maar veel vaste plaatsen zoals in het Grote Vlak en in De Kuil, leken geheel verlaten, althans wat de zwaluwen betreft.

De vogeltrek, de herfsttrek dus, is natuurlijk al maanden aan de gang. In feite begint hij voor noordelijke steltlopers al in eind juni-begin juli. Maar er staat ons ook nog veel te wachten. De grote aantallen lijsterachtigen moeten bijvoorbeeld nog komen. Wel zijn er al wat 'vreemde' zanglijsters. Spoedig kunnen we meer merels en ook koperwieken verwachten. De kramsvogels komen, in grote aantallen althans, als laatste: eind oktober- begin november.

Deze tekst verscheen eerder in dorpsblad De Hoornder. Met dank aan Adriaan en Sytske Dijksen (Foto Fitis) voor tekst en beeld.

TOP